Iată câteva sugestii care vă vor ajuta în demersul vostru:
- Odată cu înscrierea copilului în grădiniţă şi până la începerea ei, vorbiți deseori cu el, prezentând-o într-o imagine pozitivă. Copilul trebuie să ştie ce schimbări apar în viaţa sa cotidiană şi mai ales să-i răspundeţi la curiozităţi şi să-i înlăturaţi temerile. Învățați-l din timp să petreacă o zi fără părinți, în compania unor apropiaţi ai familiei.
- Duceţi copilul în vizită la gradiniță, iar dacă este posibil ar fi bine să cunoască şi educatoarea. Cunoaşterea locului îi va da încredere, iar observarea jucăriilor din sala de grupă îl va face curios şi dornic să le încerce.
- Povestiți despre prietenii pe care şi-i va face, despre activităţile zilnice, precum jocurile, cântecele, poeziile, poveştile pe care le va învăţa.
- Vorbiţi despre programul pe care trebuie să îl respecte, mai ales dacă acesta este un program prelungit, ce include masă şi somn la grădiniţă.
- Învăţaţi-l să-şi schimbe singur hainele. Sunt recomandate: pantaloni şi fustiţe cu elastic (nu salopete), încălţăminte cu arici, nu cu şireturi. Aceastea îi vor da încredere şi se va simţi confortabil în raport cu ceilalţi colegi. Personalizaţi-i hăinuţele pentru a nu le încurca cu ceilalţi copii.
- Învăţaţi-l să mănânce singur! Din cauza numărului mare de copii, personalul grădiniţei nu are cum să îi înveţe pe fiecare în parte această deprindere.
- Învăţaţi-l să ceară la baie, în cazul în care nu mai folosește scutece, sau să se spele pe mâini, să îşi strângă jucăriile şi lucrurile în ghiozdan.
- Învăţaţi-l să respecte reguli, să îndeplinească diferite sarcini şi urmăriți dacă le rezolvă. Încercați să-l învățați că este bine să asculte când un adult îl roagă ceva.
- Citiți scurte poveşti. Învăţaţi-l cum să ţină corect o carte, cum să urmărească rândurile de la stânga la dreapta, aratați-i pozele. Citiți rar şi expresiv, apoi puneți întrebări şi aflați dacă v-a putut urmări.
- Învăţaţi-l reguli de comportare civilizată, să folosească formulele: „Bună ziua”, „Te rog frumos”, „Mulţumesc”, „Te rog să mă ierţi.....” etc..
- Este bine să culcaţi şi să treziţi copilul în funcţie de programul pe care îl va avea pentru a se obişnui treptat cu noile reguli.
- Implicaţi copilul în activităţile premergătoare frecventării grădiniţei, cumpăraţi împreună hainele pe care le va purta la grădiniţă, unele rechizite școlare necesare preșcolarilor, pregătiţi împreună rucsacul. Acesta ar trebui să cuprindă în plus una-două bluziţe, chiloţei, ciorăpei, o pereche de pijamale, prosop, haine de schimb pentru întoarcerea acasă. În felul acesta mersul la grădiniţă poate deveni un eveniment pe care îl aşteaptă cu nerăbdare.
- Mergeţi la întâlnirea cu părinţii înainte de începerea grădiniţei, respectaţi recomandările educatoarei.
- La întâlnirea cu educatoarea, vorbiți despre ce alergii are și care sunt alimentele pe care nu are voie să le consume. Dacă copilul are și alte probleme de sănătate este important ca educatoarea să știe cum este copilul vostru. Nu este suficient că ați anunțat cabinetul medical, chiar dacă între cele două compartimente există colaborare, nu riscați!
- În momentul în care trebuie să vă luați rămas bun, ideal ar fi să nu prelungiți prea mult acest moment, un pupic şi un zâmbet fiind suficiente.
- Nu uitați să-l asigurați că vă întoarceți după el. Deoarece nu are noţiunea timpului, încearcați să raportați lipsa voastră la anumite activităţi ale lui; de exemplu, spuneți că vă întoarceți după ce termină de mâncat sau după ora de joacă, după somn.
- Nu trebuie să vă speriați dacă, în primele zile, copilul plânge şi se agaţă de voi în fiecare dimineaţă. Repetați-i de câte ori este nevoie că îl iubți şi că că veți întoarce să îl luați. Nu plecați pe furiş şi nu vă întoarceți dacă îl auziți că plânge. Nu cedați rugăminţii de a îl lua înapoi acasă.
În mod normal, în decurs de două săptămâni copiii încep să se adapteze la grădiniţă. Ei nu mai plâng la despărţire, şi se implică în activități. Dacă după o lună educatoarea vă spune că micuţul vostru încă nu s-a adaptat, ar fi bine să vă adresați consilierului (dacă există cabinet consiliere la nivelul unităţii), sau unui psiholog. (via kidmagia.ro)
Poză: pixabay.com