Vinde pe Yatta.ro  Cumpără  Contul meu  Coș

Blog > Interviu cu Balázs Panna

Taguri:   zerowaste fara plastic greenmade ecofriendly

 

R: Dragă Panna, primul lucru care mi-a venit în minte după ce am văzut produsele tale, a fost regretul că în România nu se studiază disciplina protecția mediului. Nu știm ce și cum trebuie colectat selectiv, astfel că produsele tale au și un caracter educativ. Ce te-a determinat să lansezi aceste produse pe piață? De ce crezi că ele sunt importante?

Panna: Da acesta este adevărul, noi încă nu am studiat sub nici o formă protecția mediului.  De atunci s-au făcut pași înainte, dar din păcate și în programa școlară actuală este inclusă sub o formă plictisitoare, mai mult teoretică. Totuși sunt unele inițiative civice, dar acestea nu au suficient ecou. Nu avem o viziune asupra corelațiilor, asupra relațiilor cauză-efect și ceea ce este poate cel mai grav, nu știm ce am putem face noi, de exemplu cum să colectăm selectiv deșeuri.  Acesta este punctul de pornire, de aici trebuie să pornească cei care doresc un stil de viață  mai conștient.

R: Fiecare pas contează. Ce putem face zi de zi pentru mediul înconjurător?

Panna: Cum vin aici produsele mele? Un stil de viață care să țină cont de mediul înconjurător aduce cu sine mari schimbări în viața unei familii. Rezolvările și cutumele soluții rapide, simpliste, de-a lungul deceniilor, au intrat în conștiința noastră, iar debarasarea de acestea constitue o provocare serioasă.  Dorința mea este să pot ajuta pe câți mai mulți în a invinge greutățile acestei convertiri.

R: Cum realizezi aceste baticuri cu ceară de albine?

Panna: Consider că este foarte important să existe o comunitate, cei care pornesc pe acest drum să se ajute între ei și să-și împărtășească experiențele. Cred că este imposibil ca schimbarea să se realizeze de pe o zi pe alta, evoluția graduală este importantă. Nimeni nu va fi de luni pe marți un super erou, obstacolele trebuie luate unul câte unu. Atunci când un pas a devenit o obișnuință cotidiană, abia atunci trebuie făcut pasul următor.    

R: Ce putem să facem noi zi de zi?

Panna: Aceasta este o întrebare atât de generală și dependentă de factori multipli, încât nu există un răspuns soluție sigură. Obiceiurile de colectare ale deșeurilor sunt total diferite la case particulare, respectiv la blocuri de locuințe; obiceiurile de aprovizionare de la oraș diferă semnificativ față de cele de la țară ; obiceiurile de consum ale familiilor mari diferă profund față de cele ale persoanelor singure, etc.

Primul și cel mai simplu pas pentru fiecare dintre noi ar fi colectarea selectivă a deșeurilor. Sunt în avantaj cei care locuiesc în zone unde problema este soluționată prin servicii comunale dar nu este o imposibilitate nici pentru cei care trebuie să soluționeze singuri colectarea și transportul. Se spune că dacă funcționează acest mecanism, în groapa de gunoi comunală se strânge doar 1/3 din cantitatea inițială. Sună bine, nu ? Cine nu crede, să verifice.

Un al doilea pas poate să fie reducerea cantității de deșeuri inițiale care intră în locuință. Penru aceasta trebuie să facem o aprovizionare conștientă: găsirea unor soluții alternative de ambalare, folosirea de săculețe de aprovizionare, găsirea de surse de aprovizionare din producția micilor gospodării, etc.

Acestea sunt primii pași pentru reducerea cantității de deșeuri, de aici depinde de disponibilitățile fiecăruia: posibilități de compostare,   economisire de apă și energie, transport, alimentație cu produse cu amprentă ecologică (de exemplu să nu consumăm avocado adus din America de Sud, care pe lângă faptul că nu este fairtrade, trebue să și călătorească foarte mult dar să și rămână proaspăt), și multe altele. Baticurile cu ceară de albine, de fapt sunt textile impregnate cu ceară, rășină și ulei de jojoba. Acestea sunt materiale antibacteriale care protejează în mod corespunzător alimentele, dar asigură puțină ventilație astfel că alimentele nu se sufocă ca într-o pungă. Datorită căldurii degajate de mâna umană se înmoaie și devin plastice astfel că straturile se lipesc unele de altele dar nu se lipesc de alimentul protejat. Sunt rezistente la miros, se îndoaie, se pot spăla și funcție de intensitatea folosirii, se pot exploata și un an de zile.

R: Mie cel mai mult îmi plac înlocuitorii de șervețele. Cred că zilnic un șervețel la pachețelul pentru școală, este foarte mult.

Panna: Șervețelele cu bandă adezivă au fost create inițial pentru copii de grădiniță, care încă mănâncă la masă, astfel șervețelele desfăcute pot fi folosite drept fețe de masă. Cu timpul au crescut comenzile, (pentru birouri, călătorii, etc.), ceea ce m-a bucurat foarte mult.  

R: Cum s-a născut ideea pensulelor de șters fața?

Panna:  Adevărul este că nu trebuie să petrec foarte mult timp, să am nopți nedormite, ca să inventez noi produse. Clienții vin cu idei și solicitări foarte bune. Astfel s-a născut și pensula de șters fața. Pentru majoritatea produselor, ideea vine foarte repede; găsirea soluției optime, a materialelor necesare, acestea pot dura luni de zile și este o perioadă de încercări, teste și chiar eșecuri.