Care sunt beneficiile lavandei?
Uleiul de lavandă are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii și poate contribui la vindecarea leziunilor minore sau a înțepăturilor de insecte. Totodată, lavanda poate fi folosită și pentru a ameliora anxietatea, insomnia, stările depresive și de neliniște.
În ceea ce privește ceaiul de lavandă, acesta poate ajuta la ameliorarea problemelor digestive, a stărilor de greață, vărsăturilor, flatulenței, durerilor de stomac sau abdominale. Lavanda poate ușura disconfortul stomacului, reduce balonarea și elimină crampele. Totodată, lavanda poate fi folosită și pentru a ameliora durerile de cap, de dinți sau pe cele provocare de entorse.
Iată care sunt principalele beneficii ale utilizării lavandei:
Poate combate infecțiile fungice - uleiul de lavandă poate fi folosit pentru a combate infecțiile provocate de fungi;
Contribuie la vindecarea rănilor - uleiul de lavandă poate avea un efect de grăbire a vindecării leziunilor minore de la nivelul pielii;
Previne căderea părului - uleiul de lavandă, aplicat direct pe scalp, poate preveni alopecia;
Are efect calmant - parfumul de lavandă este benefic în aromaterapie, reducând stările de anxietate și nervozitate, și ajută la inducerea unei stări de relaxare;
Poate ameliora simptomele emoționale premenstruale - aromaterapia cu lavandă poate fi de ajutor în ameliorarea simptomelor asociate sindromului premenstrual;
Poate îmbunătăți stările depresive și episoadele de insomnie;
Ameliorează durerile de natură reumatică.
Lavanda în aromaterapie
Lavanda este intens utilizată în aromaterapie. Parfumul provenit din uleiul esențial de lavandă contribuie la inducerea unei stări de bine. De altfel, efectul de calmare este, probabil, cel mai cunoscut beneficiu al lavandei. Astfel, dacă bei o cană cu ceai de lavandă sau torni câteva picături de ulei esențial în apă, va fi influențat sistemul endocrin, pentru a reduce nivelul hormonilor de stres. Implicit, atunci când ești mai relaxat, este redus și riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, a accidentului vascular cerebral sau a unui atac de cord. Lavanda mai este recomandată în aromaterapie și pentru a trata apneea.
Lavanda în cosmetică
Lavanda este recomandată pentru îngrijirea tuturor tipurilor de piele. Aceasta are efect de reîntinerire a pielii și de prevenire a unor afecțiuni dermatologice precum psoriazis, acnee și eczeme. Pentru a te bucura de aceste beneficii, poți folosi apă infuzată cu lavandă sau un produs cosmetic care conține ulei esențial de lavandă.
De asemenea, produsele cosmetice cu lavandă pot ajuta la prevenirea adâncirii ridurilor și la ameliorarea petelor pigmentare. Pe lângă faptul că previn căderea părului, șampoanele cu lavandă pot ajuta și la eliminarea mătreții.
Cum poți utiliza lavanda
Lavanda are numeroase întrebuințări. Aceasta poate fi folosită astfel:
Ceai de lavandă - substanțele active din ceai pot ajuta la ameliorarea indigestiei și a durerilor de cap, în timp ce contribuie la inducerea unei stări de relaxare. Te poți bucura de aroma ceaiului de lavandă prin infuzarea plantelor în apă fierbinte, împreună cu câteva lingurițe de miere.
Ulei esential de lavanda - acesta are proprietăți antibacteriene și a fost folosit, de-a lungul timpului, pentru vindecarea rănilor, sănătatea sistemului digestiv, pentru a îmbunătăți funcția cognitivă, dar și pentru a reduce durerile de cap, anxietatea și stresul.
Săpun de lavandă - acesta este benefic pentru sănătatea pielii și pentru a reduce iritațiile cutanate. În plus, săpunul de lavandă îți va lăsa pielea catifelată.
Parfum de lavandă - deși unele persoane nu agreează parfumul de lavandă, deoarece îl asociază cu cel de naftalină, aceasta este extrem de versatilă, fiind folosită în industria parfumurilor.
Tinctură de lavandă - aceasta este obținută prin presarea la rece a lavandei, fiind o soluție hidroalcoolică. Tinctura de lavandă poate fi folosită în masaj, pentru combaterea spasmelor și a durerilor, dar și pentru relaxarea și detoxifierea organismului.
Miere de lavandă - aceasta poate fi obținută prin polenizarea plantelor de către albine, iar mierea pură de lavandă se găsește în regiunile unde florile sunt de calitate; totodată, se mai poate obține și miere infuzată, prin încălzirea mierii clasice cu flori de lavandă, pentru a obține acel gust specific.
(Sursa: Solarisplant.ro, Plantshop.ro, foto: Pixabay.com)