Vinde pe Yatta.ro  Cumpără  Contul meu  Coș

Blog > Selected bags

Taguri:  

1. Herman Noémi: De unde ideea de a reutiliza hârtia în acest mod? Care au fost motivele care dus la alegerea hârtiei?
Antal Hajnal: Ai un vis, un scop, un plan de acțiune și-i atașezi un studiu de piață, un studiu al concurenței și decizi că vrei să extinzi paleta de ofertă, te așezi și începi să te gândești. . . așa s-a născut acum 7 ani Selected Bags. Dealungul a nenumărate nopți nedormite, necesitatea și dorința de a face, bucuria creației și obsesia de a creea ceva unicat, toate împreună, au dus la materializarea ideii. Cu timpul s-a conștientizat în mine valoarea inestimabilă a ceea ce aveam în mână și ce valoare reprezintă obiectul activității. Prin plasarea pe un plan secundar ale obiectivelor inițiale de profitabilitate, am înțeles ce înseamnă reprezentarea unor scopuri progrersiste, am înțeles că pot contribui la îmbunătățirea condițiilor de mediu și prin crearea unei colecții de genți, neconvenționale, unicat, portabile și pe deasupra din hârtie, pot transforma protecția mediului chiar și în factor de modă.
În 2013 producția handmade, ca și lumea produselor care protejează mediul înconjurător erau în fază incipientă. Era dificil ca oamenii să accepte că un produs putea fi în același timp, creat manual, prietenos cu mediul înconjurător, realizat din materiale reciclabile și în final estetic, frumos, cu stil și durabil. După îndelungate căutări printre diversele și posibilele materiale prime, am ales hârtia reciclabilă. Astfel hârtia ziarele și revistele de mult date uitării, a prins din nou viață, a căpătat un nou sens: nonvaloarea a devenit, din nou, valoare.
2. HN: Câte tone de hârtie ai reciclat?
AH: În perioada ultimilor 7 ani, am reciclat aproximativ 25 tone de hârtie. Acesta înseamnă că prin mâinile mele au trecut 2500 kg de hârtie, din care am împletit 8 tone.
3. HN: Câte poșete are o doamnă care se ocupă cu crearea acestora? Ai un model preferat?
AH: În calitate de creatoare de poșete, scopul meu principal este ca poșetele, pe lângă faptul că sunt estetice, că au propria lume a culorilor și a formelor, să fie și rezistente. Personal testez fiecare prototip, dar desigur am modele preferate. Atașez amintiri diverselor modele de poșete. Am poșetă care a văzut 12 țări diferite de pe trei continente. Cel mai aproape de sufletul meu este modelul Infinity, a cărei proiectare și realizare a constituit piatră de răscruce în viața firmei. Din acest motiv sunt atașată sentimental de acest model și de aceea cred că și poșetele au sufletul lor.
4. HN: Mie îmi plac aceste poșete pentru că sunt colorate, au un aspect vioi. Tu ai o culoare, o formă preferată?
AH: Cei care comandă Selected Bags, pot deveni proprietarii unor poșete, unicat, eco, având forme neconvenționale, care datorită coloritului strălucitor, neconvențional, respectiv a diversității modelelor, pot transpune proprietara lor în centrul oricărui eveniment. Pe lângă modelul Infinity, toate colecțiile îmi sunt la fel de dragi. Nu aș putea să fac diferență între ele, tocmai de aceea cea mai mare provocare și în același timp realizare înseamnă pentru mine, dacă trebuie să personalizez o comandă pe baza unor concepții unicat.
5. HN: Cum va arăta colecția de toamnă-primăvară?
AH: În anii trecuți mă gândeam în colecții. Acum sunt puțin mai îndrăzneață și am curajul să transform un model mai vechi, să-l reproiectez încercând să elimin pe cât posibil greșelile, într-un cuvânt să-l perfecționez. Ceea ce mă conduce nu mai este perspectiva colecțiilor ci libertatea creației și să las frâu liber fanteziei. Azi am mai mult curaj să mă joc cu formele. Anul acesta am realizat deja trei modele cu forme absolut neconvenționale, iar la toamnă vreau să ies pe piață cu alte două modele având combinații de forme și materiale inedite. Ceea ce privește culorile, limita este infinitul. Cu aceeiași dragoste lucrez cu culorile strălucitoare neon și în zilele friguroase de iarnă, ca și vara. Sau în zilele toride de vara utilizez cu mare plăcere materialele de culori închise. Adevărul este că trebuie să ascult de inspirație, trebuie să urmăresc solicitările și nu mă las influențată de trendul dictat de marile case de modă.
6. HN: Cum au evoluat comenzile în ultima perioadă? În ce măsură ai simțit influența coronavirusului?
AH: Anul acesta l-am început, poate, cu cele mai mari abiții, au avut foarte multe idei, dar începutul de an foarte bun a fost frânt de criza COVID. Deoarece partea cea mai mare a veniturilor se realizează pe baza comenzilor, am fost obligată să mă confrunt cu faptul că în perioada epidemiei, obiectivul primordial al oamenilor este supraviețuirea și nu vor cumpăra poșete. În acest context, orice produs asemănător este considerat un produs de lux, care, în situații de incertitudine nu are deloc prioritate, lucru absolut de înțeles. A fost extrem de dificil, deoarece partenerii pe rând au închis magazinele, comenzile s-au oprit și aproape două luni de zile activitatea a fost sistată în totalitate. Starea de început, dominată de melancolie, am reușit într-un timp relativ scurt s-o depășesc: am început din nou să proiectez, să urmez cele șoptite de vocea interioara. Și azi fac exact acelați lucru. Muncesc în liniște, fără mare tam-tam, dar cu foarte mult devotament. Și sunt foarte încrezătoare că anul viitor dacă voi privi în urmă, voi constata că anul acesta a fost doar un recurs tardiv și trecător în viața Selected Bag. Am reevaluat totul. Prezentul, ziua de azi sunt mult mai valoroase și cea mai mare bucurie pentru mine este să pot oferi plusvaloare, să pot creea, să pot contribui la îmbunătățirea mediului înconjurător. Poate niciodată nu a fost atât de adevărat: ceea ce dai acela primești înapoi. Perioada scursă, plină de incertitudini, mi-a arătat că lucrul cel mai important este să-mi păstrez omenia, umilința. Astfel, într-o oglindă virtuală voi putea vedea imaginea a ceea ce aș dori să văd eu în jurul meu.