Vinde pe Yatta.ro  Cumpără  Contul meu  Coș

Blog > Vera Green

Taguri:   zerowaste fara plastic ecofriendly green

1. De mic copil am fost crescuți să nu facem risipă. Să nu irosim mâncarea, să gătim atât cât este necesar, respectiv ceea ce rămâne să îl refolosim la prepararea altor mâncăruri. Grăsimea animală neutilizată o strângeam și din ea făceam săpun pentru rufe. Hainele care se rupeau le coseam unde trebuia și nu alergam la prăvălie să cumpărăm altele, puloverele vechi le desfăceam și din firul acela tricotam unul nou, hainele care au devenit mici, le dădeam mai departe. Mama a fost croitoreasă și casa a fost totdeauna plină de bucăți mai mici sau mai mari de textile. Aceste materiale le reutilizam, le păsuiam și lua naștere noi lucruri utile: jucării, bluze, rochii și altele. A fost o activitate foarte interesantă și extrem de creativă păsuirea diverselor tipuri de materiale, activitate pe care eu desigur l-am perceput drept joacă, dar dragostea pentru textile am păstrat-o până astăzi. Atunci am numit această mentalitrate “economisire” aztăzi îi spunem “protecția mediului înconjurător”.

2. Această moștenire am dus-o mai departe în cotidianul meu, și încerc să o transmit și copiilor mei. Sunt foarte atentă la ceea ce cumpăr și de unde cumpăr, acord prioritate micilor producători locali, micilor comercianți. Încerc pe cât posibil să cumpăr zarzavaturi și fructe de sezon și de proveniență indigenă, pentru că nu este indiferent cât călătorește alimentul respectiv până ajunge pe masa mea. Încerc să aduc cât mai puține mase plastice în gospodărie, respectiv caut alternativele cele mai prietenoase pentru mediul înconjurător. La cumpărături totdeauna am în poșetă una sau mai multe săculețe textile, iar zarzavaturile și fructele solicit să mi se pună în săculețe textile. Foliile de plastic și șervețelele cu modele le-am schimbat cu șervețele textile cu ceară de albine, pe care eu le confecționez, iar depozitarea o facem în cutii, săculețe textile sau borcane. În locul învelitoarelor de caiete din plastic, utilizăm învelitoare textile rezistente la uzură.
În urmă cu un deceniu, când locuiam la casă particulară, am încercat și compostarea, dar acum când locuim la bloc, acest lucru nu mai este posibil.
O provocare serioasă a fost înlocuirea materialelor de curățenie și a cosmeticelor cu produse bio. Este cunoscut faptul că pielea este organul senzual cu cea mai mare suprafață, de aceea nu este indiferent cu ce chimicale intră în contact prin îmbrăcămintea sau materialele de curățare ori cosmeticele utilizate. Soțul meu este biolog de profesie, cunoștințele lui profesionale sunt de foarte mare ajutor și din fericire el mă sprijină în toate activitățile.

3. Din câte observ, azi oamenii sunt mult mai deschiși, mai receptivi față de problemele mediului înconjurător, mai mult chiar caută să le identifice. Desigur un rol determinant au avut și canalele media, dar oricum este un sentiment plăcut că cei care am trăit după acest model, avem o confirmare a justeții gândirii noastre.

4. Folosim de mult timp detergenți și produse de curățat organici. Și, conform legii atracției, cine se aseamănă se adună: avem din ce în ce mai mulți prieteni care utilizează, deasemenea produse de curățat organici. De aceea m-am gândit că am putea face toată activitatea la scară mai mare: am avut un mic capital pe care l-am investit și astfel a luat naștere VeraGreen.

5. La început am comercializat online, prin webshop, detergenți și produse de curățat organici; cu aproximativ un an urmă afacerea s-a extins și cu o linie zero waste, dar preconizăm și importul de noi produse, precum paie pentru băut și periuțe de dinți din bambus și suntem în tratative pentru importul de cosmetice organice.

6. Desigur am și concurență :D. Dar acest fapt mă determină să îmbunătățesc permanent nivelul prestațiilor noastre, sau să adaug noi valențe care în altă parte nu se regăsesc. În cazul produselor realizate din textile (șervețele cu ceară de albine, discuri pentru curățatul feței, săculețe textile, suporturi pentru tacâmuri, învelitoare pentru caiete), mă străduiesc să elaborez un design propriu, original.

7. Copii mei cresc deja într-un mediu în care pentru ei este un factor de normalitate, de la sine înțeles, abordarea conștientă a mediului înconjurător. Utilizează zi de zi și cu mare plăcere produsele comercializate de noi: șervețele cu ceară de albine, învelitoare pentru caiete, mai mult, chiar au reușit să facă un trend utilizarea acestor produse în cercul de prieteni.